Välj en sida

10 saker att lägga på grillen i sommar

1. KYCKLING MED KAPRIS, PINJENÖTTER OCH PERSILJA

Du kan göra väldigt mycket med kyckling och varför inte lägga den på grillen. Ett recept som är värt att prova är Kyckling med kapris, pinjenötter och persilja.

Så här gör du: Börja med att blanda 1 msk kapris, 2 msk pinjenötter, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 liten näve hackad persilja och lite olivolja. Tänk på att du behöver bre ut hälften av blandningen på urbenade kycklinglårbitar. Sedan behöver du rulla ihop och fästa det hela med ett steksnöre eller grillspett. Hur länge bör den då ligga på grillen? I och med att det är kyckling, så behöver du vara extra noga. Grilla därför till dess att kycklingen har en gyllene färg och köttsaften är klar och saknar rosa inslag. Låt kycklingen vila i 5 minuter innan du sedan blandar i 1 msk vitvinsvinäger i resten av blandningen och låt det rinna över kycklingen.

2. LAMMFÄRSSPETT

Börja med att blanda ihop 500 g lammfärs med en riven rödlök, en riven vitlöksklyfta, en nypa chiliflagor, 2 malda kryddnejlikor och lite hackad persilja. Sedan får du inte glömma bort att salta och peppra ordentligt innan du sedan kramar det till små korvar som du kan trä på ett grillspett.  Slutligen så behöver du pensla med olja innan du placerar det på grillen. Tänk på att när du grillar, så behöver du vända på det rätt så ofta under cirka 10 minuter, till dess att maten är helt genomgrillad. Du kan servera det här med pitabröd och yoghurt.

3. GRILLKORV MED SYRAD LÖK

Innan du börjar grilla, så finns det ett par saker som du behöver göra, nämligen att steka 3 stora röda lökar i skivor i olivolja, så att de blir helt mjuka, men de ska inte ha fått någon färg. Det brukar ta ungefär 15 minuter.  Nästa steg är att höja värmen och hälla i 1 msk rödvinsvinäger och 1/2 msk farinsocker. Låt det koka tills all vätska har kokat bort. Slutligen, så är det dags att grilla kryddstarka korvar, genom att placera dem i franska korvbröd  tillsammans med löken och sötstark senap.

4. GRILLAT OST- OCH VITLÖKSBRÖD

Ta fram margarin som du låter bli rumstempererat. När margarinet väl nått rumstemperatur, så så blanda ihop 100 g rumsvarmt smör med 1 mozzarella och 50 g riven cheddarost. Salta och peppra, för att få en fin smak. Nu kan du röra ner 1 riven vitlöksklyfta och 1 liten näve hackad persilja. Skär sedan skivor i 1 baguette, men bara till 2/3 så att brödet fortfarande håller ihop. lägg sedan margarinet mellan skivorna innan du virar in brödet i dubbla lager av folie och grilla det tills  osten har smält.

5. TANDOORIMARINERADE LAXFILÉER

Det här är en rätt som är rätt så enkel att laga till. Börja med att blanda riven ingefära, 1 riven vitlöksklyfta och 4 msk turkisk yoghurt tillsammans med 1 msk tandooripasta och 1/2 tsk chili. Pensla sedan laxfiléerna och grilla dem  i 4 minuter på varje sida tills de precis är färdiga, men de får inte bli torra. 

6. HET STEAK SANDWICH

Innan du börjar med själva grillningen, så behöver du marinera tunna skivor ryggbiff i 1/2 tsk rökt paprikapulver, 1/2 tsk krossade fänkålsfrön och olivolja. Nästa steg är att skära ciabattbröd i hälften på längden. Nu är det dags att lägga köttet på grillen och köttet ska grillas cirka 1 minut på varje sida och samtidigt så grillar du ciabattabröden, så att de blir frasiga. Det går alldeles utmärkt att vid servering, placera köttet mellan två brödbitar och lägga på lite  rucola och vitlöksmajonnäs.

 

steak sandwich

7. GILLAD MAJS MED HARISSASMÖR

Börja med att ta fram margarinet så det får ligga en stund i rumstemperatur. När margarinet nått rumstemperatur, så blandas det ihop med harissa och hackad persilja. Ta fram och vira in det i plastfolie och lägg i kylen. Nu är det dags för dig att pensla de färska majskolvarna med olja, innan du saltar och pepprar. Placera majskolvarna på grillen och grilla dem i cirka 10 till 15 minuter. Under grillningen, så behöver du vänta på majsen regelbundent, så att majsen blir mjuk.  Grilla i cirka 10–15 minuter, vänd Nu kan du Servera de grillade majskolvarna med skivor av harissasmör.

8. GRILLADE FETAOSTFYLLDA PAPRIKOR

Plocka fram paprikor från kylen och skär av toppen  inna du börjar kärna ur dem.  Pensla paprikorna med olivolja, innan du saltar och pepprar. Samtidigt som du håller på med paprikorna, så ska du koka basmatiris, som sedan blandas ihop med  tärnad fetaost, hackad mynta, hackad salladslök, halverade körsbärstomater och 1/2 tsk spiskummin och 1/2 tsk kanel och salta och peppra. Vira in paprikan i folie och grilla dem i cirka 15-20 minuter, så att paprikorna blir mjuka. 

 

9. HALLOUMIPITA

Halloumi har blivit rätt så populärt i Sverige och är något som du lätt hittar i de flesta livsmedelsbutiker. Börja med att ta fram färsk halloumi och grilla skivor av den till de får en gyllenbrun färg. När de är färdiggrillade, så kan du placera dem på en  tallrik och hälla på  dressing som är gjord på urkärnad och finhackad röd chilifrukt, finhackad schalottenlök, citronsaft, olivolja och hackade gröna oliver. Det här kan sedan serveras med varma och härliga pitabröd och hoummus.

10. PANCETTA- OCH TIMJANCHAMPINJONER

Börja med att blanda olivoljan med hackad timjan, 1/2 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Sedan kan du pensla på champinjonhattarna och vira in dem i pancetta eller bacon. Nu är det dags att lägga dempå grillen och låta champinjonerna ligga på grillen, tills svampen är mjuk och pancettan krispig.