
ANKBRÖST
FÅGEL
Ankbröst är rätt så speciellt och inte att betrakta som någon vardagsmat. Men, det passar utmärkt på grillen.
INGREDIENSER
2 st Ankbröst – ca 400g, med skinn
2 msk Salt – efter smak
1 st
Lime – till glazen
2 msk Japansk soja – till glazen
3 msk Honung – till glazen
1 msk Ingefära – riven, till glazen
GÖR SÅ HÄR
Gör i ordning grillen för både direkt grillning och indirekt grillning där den indirekta delen hamnar runt ca 120-170°C. Någon variant på 50/50-metoden bör bli perfekt!
Snitta försiktigt skinnet, t ex i ett rutmönster, precis ned till muskeln. Försök att inte skära ned i själva köttet, om det går! Salta brösten efter smak, gärna 3-24h innan men det går även bra ganska nära inpå tillagningen.
När grillen är redo, placera det med skinnet upp på den indirekta delen av grillen, håll koll på innertemperaturen med termometer och lägg på locket! Låt grillas indirekt till ca 50-53°C, vilket tar 15-40 minuter beroende på grilltemperatur och tjocklek på brösten. Under tiden förbereder du glazen.
Glazen: Riv zesten av limen, pressa i saften, och rör ned sojan, ingefäran och 2 msk av honungen. Den sista matskeden honung är för att få lite mer trögflytande konsistens och sötare smak vid behov. Smaka även av med salt efter smak!
När köttet nått 50-53°C med indirekt grillning, pensla dem på den skinnfria sidan med glazen och bryn den sidan över den direkta delen av grillen i drygt en minut. Håll koll på innertemperaturen! Pensla skinnsidan med glaze så glazen tränger in ordentligt i skårorna, och lägg därefter på ankbrösten med skinnsidan nedåt på den direkta delen av grillen. Låt köttet grillats färdigt till din önskade innertemperatur! Skinnet kommer skydda köttet från den värsta värmen, och får en fin yta av den direkta värmen.
Låt vila någon minut innan tranchering!
För er som läser just det här receptet, så tror vi att ni kan vara intresserade av vår receptsida!