Välj en sida
Grilla kött

GRILLA KÖTT

GRILLA

 

– Hur grillar man?

– Temperatur på kött?

– Vilka kryddor behöver du?

ATT GRILLA KÖTT

Sommaren har precis börjat och vi kan nu börja se fram emot långa och ljusa sommarkvällar. Det är nu vi känner doften av grillad mat från våra grannar. Så, det är dags att ta fram grillen och göra i ordning den inför sommarens grillkvällar.

Att grilla kött är mycket populärt. Det finns många olika typer av kött som passar riktigt bra på grillen, däribland  fläskkarrè, entrecote och ryggbiff är enklast. Men, det finns många olika typer av kött som är lämpligt för grillen. men allt kött går egentligen bra att grilla. Att grilla är en svår konst och i början blir det inte perfekt, utan det behövs lite träning för att få till det perfekta slutresultat.  

Det är något speciellt med grillat kött och den speciella smak som köttet då får. Just grillning är ju en del av sommaren, där familj, släkt och vänner samlas runt bordet. 

Att lyckas perfekt med grillningen är en konst. Det kommer att ta många försök innan du lyckas fullt ut.

När du ska grilla olika typer av kött, så kräver det ju lite planering och val av lämpliga kryddor. Vissa typer av kött behöver marinad, medan andra inte behöver det. Sedan är det ju som så att alla typer av kött inte kan eller bör kryddas på samma sätt, innan det placeras på grillen.

 

HUR KAN DU GRILLA KÖTT?

Det finns flera sätt att grilla kött. Du kan dels lägga köttet på grillen, men även grilla kött i ugnen. Det har också blivit populärt att grilla kött på elgrill. 

 

 VILKEN TEMPERATUR BÖR DU HA PÅ GRILLEN?

I samband med grillning så talar vi om högtemperatur, medeltemperatur och lågtemperatur. Hög temperatur är när grillen håller 80-120 grader. Det passar väldigt bra till stora köttbitar. Medeltemperatur, däremot är när grillen håller cirka 150-200 grader. 

Om grillen håller över 200 grader, så är det egentligen för varmt för att du ska grilla kött, eftersom det är stor risk att köttet då blir bränt.