
GRILLAD KALKON
FÅGEL
Grillad kalkon passar utmärkt på grillen hemma eller för att steka i ugn, när du har gäster på besök.
Så här gör du för att laga till en grillad kalkon med lite röksmak.
Glöm alla torra tråkiga ugnsbakade kalkoner du ätit tidigare.
INGREDIENSER
1 kalkon
Smör
Färsk Timjan
Färsk Rosmarin
2 Äpple
Salt och peppar
Oliv eller rapsolja
Citroncest (Rivet skal av citron)
Rökflis/chunks (Gärna äpple, jag föredrar chunks för att få längre röktid)
Till brinen (kan behöva fördubblas beroende på storleken på fågeln):
3 burkar öl (33 cl)
1 l vatten
1,5 dl salt
1,5 dl brunt socker
10 hela svartpepparkorn
1-2 torkade chilifrukter (Eller lite chilipulver)
Några kvistar timjan
Injektionsmarinad:
1 burk öl
100 gr smör
SÅ HÄR GÖR DU
Blanda ihop brinen och låt svalna helt.
Låt kalkonen ligga i lagen i minst 24h
Plocka upp och skölj av hela fågeln.
Har den legat längre än 24 h kan du behöva rimma ur den lite.
Det gör du genom att låta den ligga i kallt vatten några timmar.
Byt vatten varje timme.
Torka av kalkonen
Ta fram smör så det blir rumsvarmt
Hacka rosmarin och timjan fint.
Blanda med citroncest och smöret så du får ett kryddsmör.
Applicera smöret innanför skinnet på bröstfiléerna
Du kanske får lossa på skinnet lite innan.
Skär äpplet i bitar blanda med kvistar av rosmarin och timjan och fyll kalkonen med detta.
Pensla skinnet med olja och salta och peppra.
Gör i ordning grillen för low & slow och indirekt värme ca 100 grader.
På med rökflis/chunks och lägg på kalkonen med bröstsidan upp.
Ställ en droppform under för att kunna fånga upp fettet och köttsafter. Detta blir en kanon bas till en sås vid serveringen
Efter ca halva tiden, smält smör och blanda ihop med öl så du får ett ljummet pilsnersmör.
Injicera med Pilsnersmöret i bröstfiéerna
Rök den till du når en innertemperatur på 70 grader i bröstfiléerna Servera på klassiskt vis med rödkål, kokt potatis, gelé och brunsås.
Vi har också en receptsida, som vi tror ni kan vara intresserade av.